“Oh, ben jij er zo een…”

Ik ben saai. Ik ben niet avontuurlijk. Ik draag altijd lange rokken en zwarte kousen tot over m’n knieën. Geen make-up. Coltruien en zwarte lakschoentjes zijn mijn favoriete kledingstukken. Ik heb geen eigen mening, laat me alles zeggen en doe altijd braaf wat mij gevraagd wordt. Ik kijk nooit televisie, ik ga verplicht twee keer naar de kerk en ik denk dat iedereen die niet in God gelooft naar de hel gaat. Aangenaam kennis te maken, ik ben christen.

Het SchrijfCafé - Religie

© Robyn Samsom

Ik snap dat je nu niet meer verder wil lezen, nu je weet dat ik ook “zo’n christen” ben. Tóch zou ik het wel doen als ik jou was, want ik wil je iets vertellen.

Ik ben christen. En ik ben mens. En natuurlijk: mensen kunnen saai zijn en niet avontuurlijk, zoals christenen ook zijn volgens jou.

Maar dit mens niet.

Ik zoek mijn geluk misschien niet in de dingen waarin jij het wel zoekt, maar vind mijn geluk in het leven dat ik deel met God. Ik rook niet, ik doe niet aan drugs, ik ga niet iedere avond uit. En begrijp me niet verkeerd: met deze opsomming van feiten vel ik geen oordeel over de christenen die wel roken, drugs gebruiken of iedere avond uit gaan. Het past gewoon niet bij mijn karakter, niet bij mijn karakter als mens, maar ook niet bij mijn karakter als christen.

Verhitte discussies

Ik kan oprecht gelukkig worden als ik iemand kan vertellen over God en wat Hij tot nu toe in mijn leven heeft gedaan. Ik kan verhitte discussies voeren met mensen die een andere mening hebben dan ik, maar kan in die discussie de ander wel in zijn waarde laten. Als er in mijn ogen iets niet klopt, zeg ik er iets van. Ik zal nooit proberen mijn geloofsovertuiging door je strot te duwen, en als dat wel zo overkomt, komt dat door mijn enthousiasme voor God. Ik geloof dat iedereen kans heeft op een plaatsje in de hemel. Het is aan jou om die kans te grijpen.

Het SchrijfCafé - Religie

© Robyn Samsom

En dan dat over mijn kleding. Ik weet niet of je me ooit hebt gezien, lieve lezer, maar lange rokken, zwarte kousen en zwarte lakschoentjes zijn niet echt mijn ding. Coltruien ook niet, trouwens. Geef mij maar Dr. Martens, mooie skinny jeans en lange vesten of hippe blouses.

Ik heb een eigen mening

Wat ik je probeer te zeggen is: christenen zijn niet saai. En ze zijn niet allemaal hetzelfde. Iedere christen is uniek, zoals ieder mens uniek is en iedere christen mens is.

Ik ben eigentijds. Ik ben avontuurlijk. Ik kleed me naar de trends en draag zoveel make-up als ik zelf wil. Ik heb een eigen mening, laat me niet zomaar alles zeggen en doe lang niet altijd braaf wat mij gevraagd wordt. Ik heb al heel wat series en films versleten. Ik kies er zelf voor naar de kerk te gaan en ik sta voor iedereen open. Aangenaam kennis te maken, ik ben christen.

Advertenties

Navigatie door berichten

  One thought on ““Oh, ben jij er zo een…”

 1. Daniëlle Samsom- van Eijk
  29 april 2015 om 18:46

  Goed stuk weer!

  Liked by 1 persoon

 2. 29 april 2015 om 19:42

  Goed stuk Robyn. Vooroordelen blijven lastig voor alle minderheidsgroepen. Je bent een held. (Een hele sterke, oef)

  Liked by 1 persoon

  • 30 april 2015 om 08:18

   Haha, dankjewel Anne! Het is en blijft inderdaad een interessant gegeven, vooroordelen.

   Like

 3. 29 april 2015 om 20:29

  Held !!

  Liked by 1 persoon

 4. Margreet
  29 april 2015 om 22:10

  TOP! Je hebt lef, mooi hoor!

  Liked by 1 persoon

 5. Pieter Jansen
  29 april 2015 om 23:57

  fijn dat je jezelf beter kan voelen door dit van je af te schrijven. Blijkbaar doet het je erg veel wat andere mensen van je vinden en dat is onnodig. Je bepaalt zelf wie je bent en waar je voor staat en ieder ander heeft daar maar mee te dealen. Geen enkele noodzaak om jezelf op welke wijze dan ook te verantwoorden

  Like

  • 30 april 2015 om 01:17

   Beste Pieter, bedankt voor uw reactie. Goed om er af en toe aan herinnerd te worden dat het niet om de mening van anderen gaat!

   Like

 6. Femke Samsom
  30 april 2015 om 08:12

  Prachtig stukje Robyn! Trots op je!

  Liked by 1 persoon

 7. Floris
  30 april 2015 om 11:29

  Netjes! Een mooi stuk, precies, tis een eigen keus, onze eigen mening en het enige echte levendige geloof 🙂

  Like

 8. 30 april 2015 om 19:12

  Mooi geschreven 🙂

  Like

 9. 1 mei 2015 om 18:36

  Mooi!

  Like

 10. J
  2 mei 2015 om 14:44

  Mooi hoe Hij door het venster van mijn leven toch maar eens laat zien dat ik niet de enige ben die met dit soort gedachten rondloopt. Prachtstuk!

  Like

 11. mineke
  4 mei 2015 om 15:16

  Hi …..goed srukje, herkenbaar…het is idd zo dat mensen een vooroordeel hebben over christenen. …maar niet alleen over christenen…..dat scheelt gelukkig ….ik ben ook een christen. …en probeer me niet teveel aan te trekken van anderen. .succes met je stukjes.

  Like

 12. 12 mei 2015 om 20:56

  Super stuk! Ik blijf volgen! 😀

  Like

 13. Christa drost
  18 mei 2015 om 12:50

  super stuk, ben trots op je!

  Like

 14. 23 mei 2015 om 17:02

  Ik heb een keer gehoord dat ik te hip ben voor een Christelijk bestaan. Ik denk alleen dat ik met eerlijkheid kan zeggen dat ik gelukkiger ben en leukere dingen doe dan menig ander met mobieltjes constant in de hand en waar het sociaal leven niet altijd even aanwezig is. Mooi geschreven, de vooroordelen zul je altijd houden!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: