De Late Rembrandt: emotioneel, intiem en vernieuwend

De tentoonstelling Late Rembrandt neemt ons mee naar wat waarschijnlijk het hoogtepunt was van de Nederlandse grootmeester. Rembrandt van Rijn (1606-1669) was een van de belangrijkste kunstschilders in de zeventiende eeuw. Met de gewaagde schilderstijl die hij in de laatste jaren van zijn leven ontwikkelde, bracht hij emotioneler, intiemer en vernieuwender werk, wat in de tentoonstelling van het Rijksmuseum mooi wordt weergegeven.

In samenwerking met de National Gallery London presenteert het Rijksmuseum in Amsterdam een grote tentoonstelling van meer dan negentig schilderijen, tekeningen en prenten van de periode waarin Rembrandt op zijn best was.

Ik zou tien jaar van mijn leven geven als ik twee weken naar ‘Het Joodse bruidje’ mag kijken. – Vincent van Gogh

Het clair-obscur (licht-donker contrast) was iets wat Rembrandt volledig beheerste. In de zelfportretten van de tentoonstelling Late Rembrandt is dit prachtig gevangen. Door de juiste lichtval en het juiste contrast wist Rembrandt de toeschouwer mee te nemen in zijn schilderijen. De emotie in het schilderij werd de emotie van de toeschouwer.

Rembrandt_Harmensz._van_Rijn_-_Portret_van_een_paar_als_Oud-Testamentische_figuren,_genaamd_'Het_Joodse_bruidje'_-_Google_Art_Project

Die emotie wordt steeds intenser naarmate de tentoonstelling vordert. Het schilderij Het Joodse bruidje (1662-1666) van Rembrandt toont een intense, misschien wel verboden liefde, een peinzende verstilling. De intimiteit en toewijding van de twee geliefden wordt perfect gevangen in de gezichten van de man en vrouw, waar nét genoeg licht op valt om de wederzijdse liefde zichtbaar te maken. Vincent van Gogh zei ooit over dit werk: “Ik zou tien jaar van mijn leven geven als ik twee weken naar ‘Het Joodse bruidje’ mag kijken’.”

De grove penseelstreken en de bijzondere composities die Rembrandts werken kenmerken zijn heel goed te zien doordat de toeschouwer heel dicht bij het schilderij mag komen. Geen enkel detail gaat aan het oog voorbij wanneer er de tijd wordt genomen om de meesterwerken echt te zien, in plaats van te bezichtigen.

De prachtige tentoonstelling van de latere werken van Rembrandt is nog tot 17 mei 2015 te zien in het Rijksmuseum.

Advertenties

Navigatie door berichten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: