Rolmodel

Een van mijn klasgenoten, Nathalie, stuurde mij drie weken geleden een berichtje naar mijn Twitteraccount @robynsamsom met de vraag waar het woord ‘rolmodel’ vandaan komt. Ik zocht het uit.

Het SchrijfCafé - Tweet - Rolmodel

Het woord rolmodel is een anglicisme, een woord wat van het Engels is geleend en in de Nederlandse taal zijn eigen plek heeft gevonden. De Engelse benaming role model betekent volgens Merriam-Webster “a person whose behavior in a particular role is imitated by other.” Oftewel: een persoon van wie zijn/haar gedrag in een bepaalde rol geïmiteerd wordt door anderen.

Voorbeeldfunctie

Een rolmodel geeft het goede voorbeeld van hoe ‘het’ zou moeten zijn. Een moeder kan een rolmodel zijn voor haar dochters door te laten zien hoe zij zich als vrouw moeten gedragen. Als de moeder dit goed doet, gaan haar kinderen tegen haar opzien en gaan ze haar gedrag kopiëren, omdat het gedrag van hun moeder het goede gedrag is.

Het woord ‘rolmodel’ heeft niets te maken met een letterlijke rol, als in ‘boekenrol’ of ‘keukenrol’. Ik hoop je vraag beantwoordt te hebben, Nathalie! Is het nog niet duidelijk genoeg of heb jij een ander woord waarvan je graag de uitleg en de oorsprong zou willen weten? Mail het dan naar schrijfcafe@gmail.com of vul onderstaand contactformulier in!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: