“Hij is van de blauwe knoop”

Eigen illustratie. © Robyn Samsom

Eigen illustratie. © Robyn Samsom

Voor mijn werk verdiep ik mij de laatste weken in de kledingetiquette en ik leer echt de leukste dingen. Niet alleen welk overhemd je wanneer aan mag, of wat je als vrouw draagt naar een black tie evenement, maar ook nieuwe spreekwoorden! Zo vond ik vandaag het volgende spreekwoord:

Van de blauwe knoop zijn

Na even zoeken kwam ik bij het historische verhaaltje achter het spreekwoord.

In de tweede helft van de negentiende eeuw en de eerste helft van de twintigste eeuw was het gebruikelijk voor geheelonthouders dat zij een blauwe knoop droegen. Daarmee maakten zij aan iedereen duidelijk dat ze alcohol principieel afwezen. In die tijd veroorzaakte drank nog veel problemen, vooral onder arbeiders, en door de blauwe knoop te dragen wilden ze het alcoholmisbruik tegengaan.

Van de blauwe knoop zijn stond dus voor “niet drinken”. Een paar jaar geleden werd de blauwe knoop echter het herkenningsteken van kleren die op verantwoorde wijze zijn geproduceerd. Ook is de blauwe knoop door de jaren heen veranderd in een blauw schildje. Het spreekwoord is altijd hetzelfde gebleven.

Advertenties

  One thought on ““Hij is van de blauwe knoop”

  1. Kirsten
    1 maart 2015 om 10:24

    Ik vind je website zo mooi Robyn! Zo leuk hoe je je eigen draai geeft aan dit stukje internet! Die illustratie is ook echt leuk bedacht!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: