Huishouden van Jan Steen

De uitspraak wordt steeds zeldzamer, maar heel af en toe wordt het nog gezegd: “Bram, ruim je kamer nu eens op! Oh, het eten staat nog niet op.. Het lijkt wel een huishouden van Jan Steen!” Ik wist vroeger wel dat het betekende dat het chaos was in huis, als m’n moeder die uitspraak deed. Maar waarom dan ‘Jan Steen’? Ik neem jullie een stukje mee in de kunstgeschiedenis..

In de 17e eeuw werd de Nederlandse schilder Jan Steen (hé, daar heb je die naam weer!) geboren. De Nederlandse knaap kreeg in Utrecht schilderles van Nicolaus Knüpfer, een Duitse schilder die voornamelijk historische en figuratieve taferelen schilderde. Daar leerde Steen met compositie en kleur te werken. Zijn passie voor het schilderen van het boerenleven ontdekte hij in de werken van Adriaen van Ostade, een schilder die in Haarlem leefde.

Het SchrijfCafé - Oorsprong van Woorden - Huishouden van Jan Steen

Het dagelijks leven en de Nederlandse huishoudens waren voor Jan Steen de belangrijkste onderwerpen. Vaak waren de taferelen die Jan Steen op doek zette erg chaotisch: er lagen borden op de grond, er liepen kippen rond in de keuken. Daar komt de betekenis van de uitspraak een huishouden van Jan Steen vandaan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: