SchrijfCafé Hotspot – “De Jonge Dame”

Voor de oplettende lezer was het al lang geen verrassing meer toen ik een Instagram-filmpje uploadde op Het SchrijfCafé met daarin de boodschap dat ik ergens was gestrand, twee weken geleden, maar waar? In mijn aankondiging voor de nieuwe rubriek SchrijfCafé Hotspots vertelde ik dat ik in het koffie- en theehuisje De  Jonge Dame was geweest. “De sfeer was er goed. Maar hoe smaakte de koffie er?” You’re about to find out!

Voordat je je oordeel velt over dit prachtig stukje videowerk: ik heb het gefilmd met m’n linkerhand, terwijl ik met rechts schreef. Daarnaast heb ik ook niet de duurste bewerkingsprogramma’s. I know, misschien een beetje amateuristisch. Maar oefening baart kunst toch?

En nu het belangrijkste: mijn beoordeling! De cafés die ik langs ga, zal ik testen op de koffie die ze er schenken, de achtergrondmuziek, de aankleding en het personeel (hoe klantvriendelijk zijn ze etc.). Heb ik hier een goed beoordelingsformulier voor? Nee. Wie weet komt dat ooit nog wel..

Koffie: 8,4
         De koffie was er héérlijk. De cappuccino die ik had besteld had de juiste hoeveelheid schuim en smaakte heel goed. Toch denk ik dat het nóg beter kan, vandaar de 8,4 en niet een 9.

Aankleding: 9,1
Geweldig leuke aankleding! Ik ben verliefd. De houten vloer, de prachtige banken, de platenspeler in de wandkast. Prachtig samengesteld!

Achtergrondmuziek: 7,9
Hoe vaak wordt achtergrondmuziek onderschat? Te vaak. De muziek die aanstaat als je koffie drinkt is heel bepalend voor het tempo waarop je je koffie drinkt, of de sfeer die in het koffiehuisje hangt. De muziek van onder andere Roos Blufpand was heerlijk rustig en stoorde me niet. Het vulde de fijne sfeer in het café goed aan. Geen 8, omdat Nederlandstalige muziek nog wel eens verwarrend kan zijn als je schrijft..

Personeel: 8,9
          Marloes was het enige ‘personeel’ wat er rondliep. Ze werkt hard (in haar eentje) en blijft tegelijkertijd vriendelijk en aardig naar haar klanten. Ze bakt de taartjes zelf en heeft veel plezier in haar werk. Uitstekende service!

Gemiddelde: 8,6

SchrijfCafé-waardig? Ja! De Jonge Dame is uitermate geschikt om je boek af te schrijven, de hele dag te lezen of gezellig bij te kletsen met die “lang-niet-gesproken!”vriend(in). Zéker SchrijfCafé-waardig!


Wil je de hele tekst lezen? Lucky you! Ik heb ‘m hier voor je uitgetypt.

Het SchrijfCafé - Hotspots - De Jonge Dame

© Robyn Samsom

4 februari 2015
“Gestrand bij het koffie & theehuisje ‘De Jonge Dame’ in Ede geniet ik even heel intens van het leven. Het taartje wat ik heb gekozen heet de Victoria Sponge taart, een soort cake met aardbeienglazuur of -jam ertussen. Zelfgebakken, en dat is er aan af te proeven! Heerlijk zoet, maar niet té. De cappuccino die ernaast staat, smaakt zoals een cappuccino hoort te smaken. Het schuim is heerlijk zacht en de aroma’s van de koffie vullen langzaam mijn kleine wereldje hier in het koffiehuisje. Op de achtergrond klinkt de heerlijke muziek van Roos Blufpand, rustig aanwezig.

Meet Marloes
Marloes, dé Jonge Dame, komt naast me zitten aan de bar bij het raam. Ik vraag haar of ze De Jonge Dame alleen runt, waarop ze lachend met een ‘ja’ antwoordt. Ze doet het alleen, en dat is best pittig. Maar ze doet waar ze van houdt, en dat maakt alles goed. Haar vriend steunt haar in het houden van het koffie- en theehuis, geeft haar advies en tips, helpt haar bij het ontwikkelen van ideeën.

Soms is het ook goed een man erbij te hebben tijdens het bedenken en ontwikkelen van plannen.

M’n cappuccino is inmiddels op, net als het overheerlijke taartje. Ik staar voor me uit, de winkelstraat in. Er loopt een oud echtpaar voorbij, hand-in-hand kuierend door de straat. Het lied ‘Mama’ van Roos Blufpand op de achtergrond en het liefdevolle echtpaar op straat vangt m’n gelukzalige gevoel perfect.

Houten heerlijkheid
Het belletje van de deur rinkelt. Nog een nieuwsgierige voorbijganger die de verleiding van houten vloeren, vintage decoraties en heerlijke koffie niet kon weerstaan. Er staan twee prachtige bruin-lederen banken in het café en de boeken in de wandkasten zijn gesorteerd op kleur, zoals ik dat ook graag doe. Boven de ingang van De Jonge Dame buiten hangt een lichtsnoer met schattige witte lampenkapjes. Terwijl ik opsta om te vertrekken, verzeker ik mijn volledig ontspannen hart ervan dat we hier nog regelmatig terug zullen komen.”

Advertenties

  One thought on “SchrijfCafé Hotspot – “De Jonge Dame”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: