The unexpected virtue of ignorance

Ad Rem - BirdmanHet gedrum op de achtergrond zwelt aan. Geen vast ritme, maar losse drumslagen door elkaar. Riggan Thomson (Michael Keaton) flipt en neemt mij mee in de stoornis in zijn hoofd. Zijn hand brengt het pistool naar zijn hoofd en ik voel hoe de loop tegen zijn slaap drukt. Een harde knal wordt opgevolgd door veel gejuich.

In de Art-House film Birdman (or: The unexpected virtue of ignorance) (2014) wordt het verhaal verteld van de vergeten acteur Riggan Thomson. De acteerveteraan probeert zijn comeback te maken met het Broadway-stuk ‘What We Talk About When We Talk About Love’. De glorie van zijn dagen als de superheld Birdman is over, maar toch blijft de stem van die superheld op hem inpraten. De Birdman-stem vertelt Thomson dat hij een nietsnut is, dat zijn Broadway-stuk zal uitdraaien op een ramp en dat hij maar beter terug kan gaan naar de Birdman films.

In het eeuwigdurende gevecht met zijn ego verliest Riggan Thomson zichzelf in het toneelstuk. Hij verwaarloost zijn dochter, bezorgt zijn manager vele kopzorgen en heeft de vervelende gewoonte zijn kleedkamer helemaal overhoop te gooien. Dat de samenwerking met mede acteur Mike Shiner (Edward Norton) niet soepel verloopt, werkt niet mee aan de gemoedstoestand van Thomson. Langzaam kwijnt hij weg, zowel op de planken als achter de schermen.

Het verhaal in deze Art-House film wordt perfect ondersteund door de muziek (met name drums). De snelheid van de drums weerspiegelt perfect de gemoedstoestand van Riggan. Ook de beelden zijn filmisch sterk ingezet. Lange shots van een gang zijn niet saai, maar blijven spannend. Het acteerwerk van Michael Keaton is intens en maakt de film Birdman geloofwaardig.

Birdman is vanaf 22 januari 2015 te zien in de bioscoop.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: