Dromen en nieuwe werkelijkheden

Emmy Chau | Tussen Hemel en Aarde | Close-up linosnedeVol verwondering sta ik stil voor het grote opgehangen vel. Ik weet nog van mijn tijd op de kunstacademie hoe veel werk het was om zo’n grote plaat te gutsen en te bewerken totdat het werd wat ik wilde. Maar de linosnede die voor me hangt lijkt perfect te zijn gelukt. Van een afstand zie ik veel chaos, drukte, rumoer op het papier, maar wanneer ik een stap dichterbij zet vormt de chaos een prachtige harmonie van mensfiguren, Chinese tekens, zebra’s verweven met woorden. Geen figuur is misplaatst, geen woord te veel geschreven.

Emmy Chau | Tussen Hemel en Aarde | LinosnedeDe expositie Tussen Hemel en Aarde van Emmy Chau is te zien in de galerie van Cultura in Ede. Deze openbare expositie bestaat uit een reeks grote linosneden en een leger aan terracottabeeldjes. De kunstwerken geven de dromen van de kunstenares vorm: een wereld vol mensfiguren, ieder figuur met zijn eigen dromen en idealen, zich voortbewegend op deze grote bol die maar draait en draait. In de linosneden is die droom heel duidelijk terug te zien. Niet alleen lopen de mensfiguren in de afbeeldingen allemaal dezelfde kant op, maar ook zijn de voorste figuren (de grootste) gevuld met woorden als dreamrunning en walk.

De terracottabeeldjes in de expositie zijn opgesteld in een cirkel, waarin ze elkaar staande houden, letterlijk. De mensfiguren leunen op elkaar. Hier en daar is tussen de oranje terracottabeeldjes een mensfiguur van klei verstopt. Het terracottaleger staat sterk, ieder figuurtje met zijn eigen dromen en idealen.

Emilio Brizzi & Willem Pijffers | Dreamtown | Funenkade 6Naast de expositie van Emmy Chau was er nog een andere expositie te bewonderen in Cultura. Dreamtown  is een expositie van Emilio Brizzi en Willem Pijffers, waarin twee bestaande werkelijkheden worden samengevoegd en een nieuwe realiteit lijken te creëren. Amsterdamse grachtenpandjes worden volledig uit hun context gehaald en in omgevingen geplaatst waarin ze absoluut niet horen, maar waar ze wel in op lijken te gaan. In deze expositie stellen de foto’s ons een uitdagende vraag: is de werkelijkheid in ons hoofd interessanter dan die van het dagelijks leven?

Beide exposities zijn gratis te bezichtigen van 24 januari t/m 14 maart 2015 in Cultura in Ede. Voor meer informatie, kijk op www.cultura.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: