De vergeten pareltjes van Ede

Chico y chicaWist je dat er in Ede meer dan tachtig kunstwerken en gedenktekens staan? Ik ook niet! Natuurlijk had ik de blauwe hond in het centrum al wel eens gezien, en die grote spiegelachtige bol waar een soort boompje uit groeit. Maar dat er nog 78 andere kunstwerken waren, was nieuw voor me.

2015-01-22 13.14.14

“Blauw Hondje” door Marjolijn Mandersloot

Ik besloot op onderzoek te gaan naar die kunstzinnige pareltjes die door de hele stad verspreidt liggen. Aangekomen in het centrum van Ede hoefde ik al niet ver te lopen, of daar was inderdaad de blauwe hond al. Dit kunstwerk is van Marjolijn Mandersloot. Zij werkt graag met de vormen van mensen en dieren en gebruikt deze als metafoor. De beelden zijn herkenbaar, maar tegelijkertijd absurdistisch. Hiermee vervaagt Mandersloot de dunne grens tussen het alledaagse en het buitengewone.

Een paar meter verderop staat het volgende kunstwerk al. Het marktplein in Ede centrum wordt gesierd door het grote kunstwerk gemaakt van staal en graniet. De vormen in het kunstwerk lijken elkaar in balans te houden, en hoewel het van zwaar materiaal is gemaakt, lijkt het licht en losjes op elkaar te balanceren. Kunstenaar Auke de Vries wilde met dit kunstwerk de lege ruimte op het marktplein vullen, maar niet volproppen, wat hij uitstekend heeft bereikt door de luchtigheid die nog in het beeld zit.

"Point Growth" door Lim Dong-Lak

“Point Growth” door Lim Dong-Lak

Ook het volgende kunstwerk is niet over het hoofd te zien. De grote spiegelende bol staat sinds 23 september 2014 middenin het winkelgebied van Ede, voor de Oude Kerk. “Point Growth” is gemaakt door de Zuid-Koreaanse kunstenaar Lim Dong-Lak en staat symbool voor het leven. Het is als een zaadje waaruit een nieuw leven voortkomt, wat ook de hoop voor Ede is: dat de stad een levendige en vernieuwende stad zal blijven.

En zo staat de hele stad Ede vol met allerlei vergeten pareltjes van kunstwerken. Ben je benieuwd naar de andere kunstwerken en hun betekenis? Je vindt hun locaties en achtergronden op www.kunstinede.nl

 

Advertenties

  One thought on “De vergeten pareltjes van Ede

  1. gerard
    26 januari 2015 om 07:13

    Wordt vervolgd? Dit is best interessant, zelfs al woon je niet in Ede.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: