Robyn-de-Pobyn

Eigen illustratie. © Robyn Samsom

Eigen illustratie. © Robyn Samsom

Ik loop al een tijdje rond met een lastig vraagstuk. En dit meen ik. Ik ben héél serieus nu. Ik heb hier echt al verschillende keren over nagedacht, en ik kom er niet uit. Ik heb het vraagstuk al aan verschillende (briljante) vrienden voorgelegd, maar een sluitend antwoord kreeg ik niet.

Het vraagstuk is namelijk het volgende (pas op: kan jeugdtrauma’s terughalen):

Als (kleine) kinderen elkaar plagen, wordt er nogal eens geplaagd met de naam van de geplaagde. Zo ben ik verschillende keren “Robyn-de-Pobyn” genoemd, en zo ging dat eigenlijk met iedere naam van ieder kind in de omgeving. Alles werd “Joeri-de-Poeri” of “Jelle-de-Pelle” of “Greetje-de-Peetje” als er geplaagd werd. Maar waar ik niet over uit kan:

WAAROM BEGINT IEDERE PLAAGNAAM BIJ ZO’N PLAGERIJ MET DE ‘P’?

Vele malen heb ik mijn brein hierover gebroken en ik heb inmiddels wel uit kunnen sluiten dat namen die van zichzelf al beginnen met een ‘p’ dit probleem niet of nauwelijks hebben. “Pieter-de-Pieter” of “Paulien-de-Paulien” klinkt namelijk niet net zo grappig als “Mora-de-Pora”.

Hoe vaak ik hier ook al over na heb gedacht, het lukt me niet een bevredigend antwoord te vinden. Wel bedacht een van mijn intelligente vrienden een theorie. Die was als volgt:

“Als baby is een van de eerste woordjes die je leert “papa”. De ‘p’-klank leer je dus al vroeg in je ontwikkelingsproces. De klank is makkelijk te maken (let op, dit is niet mijn theorie. Ik vind de ‘p’-klank helemaal niet zo makkelijk of voor-de-hand-liggend) en daarom beginnen alle plaagnamen met een ‘p’.”

Maar daar is ook iets tegenin te brengen. Want “mama” is over het algemeen ook een van de eerste woordjes die je leert zeggen. Waarom kiezen we er dan niet voor er “Robyn-de-Mobyn” te zeggen? Die klank is overigens veel makkelijker: je hoeft alleen je mond maar dicht te hebben en geluid te maken. Bij een ‘p’-klank moet je je lippen sluiten en toch lucht tussen je lippen door laten gaan.

Mocht je nu nog steeds denken dat dit allemaal een grap is: ik ben heel serieus. Ik wil écht weten waarom die plaagnaam altijd met een ‘p’ begint.

Dus: ben/weet jij een deskundige op het gebied van spraakontwikkelingen of plaagnamen, laat het me weten! Als je toevallig het telefoonnummer van een deskundige hebt, stuur het naar me door, dan bel ik zelf. Ben je geen deskundige, maar heb je wel een interessante theorie? Ook die is welkom! Laat hieronder je theorie achter!

Wordt vervolgd…

Advertenties

  One thought on “Robyn-de-Pobyn

 1. Je kan t
  18 januari 2015 om 15:40

  Ik heb twee ideeën:

  De P klank is nog niet duidelijk aanwezig geweest. Daarom werkt Paulien de Paulien niet. Klank is al geweest. Rolt niet lekker van de tong.
  Daarnaast hebben kinderen, die deze sterke plaagnamen ontwikkeld hebben; een kleinere woordenschat, geen abstract denken enz enz. Volwassenen zijn innovatiever en met bedoeling (consequentie in het achterhoofd) gemener.

  T kan een ook zijn dat het de min soepel houdt om verschillende bewegingen met de mond te maken. Lachen is al een tegenovergestelde beweging. Kinderen lachen veel en maken andere rare mondbewegingdn en misschien dat de samengetrokken beweging van de P-klank de mond volledig actief houdt.

  Astu. Misschien klopt een an de twee wel ;). Leuke vraag!

  Liked by 1 persoon

 2. Rose-Anne
  18 januari 2015 om 20:54

  Oke ik heb ook een theorie haha. Bij alle namen staat ook het woordje ‘de’ ertussen. Je kan niet makkelijk een andere ‘K’ of een ‘M’ achter het woordje ‘de’ zetten. Je zegt makkelijk dep dan dek of dem. Oke het slaat nergens op, maar dit is mijn theorie.
  Alles heeft met het woordje ‘de’ te maken.

  X

  Liked by 1 persoon

 3. Emmeria van Diepen
  19 januari 2015 om 12:59

  De letter P kan met kracht worden uitgesproken. Dus daarom kies je onbewust voor de letter P om het schelden kracht bij te zetten..

  Like

 4. Emile
  19 januari 2015 om 20:28

  Interessante vraag! Geldt niet alleen voor pesten. Ook voor lieve namen. Liefie de piefie. Piefie de paffie. Of grappige rijmpjes: pief paf poef. Pim pam pet. Geen idee waarom. Ik volg gefascineerd de analyses!

  Liked by 1 persoon

  • mathilde
   21 januari 2015 om 13:39

   Leuke vraag, interessante vraag.

   Wanneer je iemand uitscheld of plaagt zoals hier wordt bedoeld. Zul je automatisch kiezen voor harde klanken. Denk maar aan de woorden die je gebruikt wanneer je boos bent. Beginnen met een k of g of t of d of inderdaad p. Oké tot zover de harde klanken. Nu blijft de vraag nog. Waarom een p. Dit gaat dan om een voorkeur van letter. Ik heb in mijn omgeving ook andere versies gehoord zoals hanneke tanneke toverheks. Of arjan de barjan. Of mijn naam mathilde die gilde. Vond ik zelf altijd leuk bedacht.
   Het gekke met die robyn-de-pobyn gevallen is dat je bijna nooit je gekwetst voelt. Het heeft iets met associaties te maken. En het lekker lopen van het woordrijm. Rene-de-pene klinkt bijvoorbeeld niet. Maar renetje-de-peetje weer wel.
   Kortom de eerste voorkeur van letter p blijft een raadsel.

   Like

 5. 21 januari 2015 om 14:30

  Interessante theorie Mathilde! Maar, zijn de klanken van de letters die je noemde nu echt hard, of zijn ze hard door de woorden die je associeert met die letters (scheldwoorden beginnend met een k of g of t of d..)?

  En, de voorbeelden die je geeft gaan meer over bestaande rijmwoorden. Er rijmt toevallig niets op Robyn, of weinig, dús zal de plaagnaam voor iemand die Robyn heet al gauw “Robyn-de-Pobyn” worden. Maar namen waar wél rijmwoorden voor zijn, worden soms ook ‘vervoegd’ met de ‘p’. Is dat dan een kwestie van smaak, of is de ‘p’-klank dan inderdaad de hardste klank?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: