Vijfde Colonne

(ARCHIVES) Picture taken on July 1936 du

De term ‘Vijfde Colonne’ komt uit de Spaanse Burgeroorlog die van 1936 tot 1939 het land in beslag nam. Emilio Mola was in die tijd generaal en gebruikte de de term voor het eerst. In een van zijn propagandatoespraken gebruikte hij de term om de aanhangers van de nationalistische beweging aan te duiden.

Mola overleed in 1937, waarmee de laatste oorspronkelijke organisator van het verzet was gestorven. Voor Francisco Franco werd het toen gemakkelijker Spanje te veroveren. Met hulp van een economische lobby uit Londen slaagde Franco er in 1939 in Spanje te overwinnen met vier colonnes. Er had zich echter al die tijd een groep nationalisten schuilgehouden in Madrid en Franco geholpen met het behalen van zijn overwinning, voor zover zij daarin konden meehelpen.

Het begrip is later gebruikt door Theo van Gogh, die daarmee de in Nederland wonende moslims aanduidde. Ook Pim Fortuyn heeft de term laten vallen toen hij werd ontslagen door Leefbaar Nederland.

Nu kunnen de terroristen die de aanslag in Parijs hebben gepleegd, gezien worden als een vijfde colonne. Ook Nederlanders die besluiten zich aan te sluiten bij IS kunnen een vijfde colonne genoemd worden.


Deze blog heb ik geschreven naar aanleiding van het Woord van de Week (02): ‘vijfde colonne’.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: