Amsterdam Light Festival

Het SchrijfCafé - Amsterdam Light Festival - Kunst

Gepubliceerd op 8 januari 2015 | door Robyn Samsom voor Ad Rem Online

De dagen zijn nog donker en kil in Nederland, maar dat is amper te merken in Amsterdam. 50 dagen lang is de stad omgetoverd tot een prachtig schouwspel van lichtshows en kunstwerken van hedendaagse kunstenaars. Het is de derde editie van het Amsterdam Light Festival en ook dit jaar zijn ze er weer in geslaagd onze bruisende hoofdstad tot een winters lichtfeest te maken.

Het festival is op verschillende manieren te beleven. De rondvaartboten in de Amsterdamse grachten en op het IJ geven het Amsterdam Light Festival een hele nieuwe beleving. Met de vaarroute ‘Water Colors’ zijn verschillende kunstwerken te bewonderen vanaf het water, zoals lichtbruggen en andere belichte boten. De rondvaart duurt ongeveer 75 minuten. Wel worden hier de gewone kosten voor een rondvaart voor gerekend. De kunstwerken zijn echter ook te bezichtigen van af de straten naast het water. En dat kost dan weer helemaal niets.

Overdag zijn er verschillende tentoonstellingen en open lucht evenementen. Zo kun je bij het art’otel Amsterdam, recht tegenover Amsterdam Centraal, genieten van de tentoonstelling “Beamlab Open Air”. Op het gebouw worden dan bewegende beelden geprojecteerd door de videomappingtechniek. Bij deze techniek worden willekeurige oppervlakken, zoals het art’otel Amsterdam, omgetoverd tot projectievlak. De bewegende beelden zijn speciaal ontworpen voor de contouren van de façade van art’otel Amsterdam, waardoor het lijkt alsof het gebouw en de projecties een worden.

House of Cards

Niet ver van art’otel Amsterdam staat een ander indrukwekkend kunstwerk. Het bijna zes meter hoge uitvergrote House of Cards verlicht de Prins Hendrikkade. OGE Creative Group uit Israël bouwde het kaartenhuis op uit 125 lichtboxen in de vorm van speelkaarten. Iedere kaart uit het bouwwerk heeft een andere afbeelding, iedere afbeelding ontworpen door een andere hedendaagse, internationale straatkunstenaar. De verscheidenheid van ontwerpers representeert de verscheidenheid aan nationaliteiten in Amsterdam. Zo wordt de vorm van een kaartenhuis een prachtige metafoor: alle verschillende nationaliteiten die samen een fragiel maar krachtig geheel vormen. Haal je er een kaart of nationaliteit tussenuit, dan is de stad niet meer hoe het zou moeten zijn, en is het aan de andere nationaliteiten om de klappen op te vangen.

Amsterdam Light Festival is nog te bezichtigen tot en met 18 januari 2015. Voor meer informatie, kijk op www.amsterdamlightfestival.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: