Aside

Naast vele project-gerelateerde interviews, kregen we ook de opdracht een Engels interview af te nemen bij iemand die als buitenlander in Nederland is komen wonen.

Schermafdruk 2014-12-18 13.23.04Samen met een klasgenoot interviewde ik Christina. Ze komt uit Griekenland en is naar Nederland gekomen om mode te studeren aan het ArtEZ in Arnhem. In Griekenland zijn er geen mode-academies die zo’n hoog niveau hebben als het ArtEZ.  

Als buitenlandse krijgt Christina geen studiefinanciering. Ze moet 56 uur werken per maand, naast haar studie, om geld te krijgen van de overheid. Vorig jaar heeft ze niet gewerkt, en dat redde ze maar net aan. Voor haar opleiding moet Christina namelijk veel dure materialen aanschaffen die niet door school worden vergoed.

Voor Christina was het niet heel moeilijk om aangenomen te worden bij ArtEZ. Het studeren vindt ze echter wel moeilijk, omdat alles in het Nederlands is. Ze geeft zelf echter toe dat ze niet mag klagen: ze wist tenslotte van tevoren al dat de studie in het Nederlands zou zijn.

Bron: ArtEZ

Bron: ArtEZ

Op ArtEZ moeten buitenlandse studenten een bepaald niveau Nederlands onder de knie krijgen. Dit niveau moeten zij het eerste jaar behalen. Ondanks dat ze ons vertelt dat het te behalen niveau niet heel hoog is, is het Christina toch niet gelukt het in haar eerste jaar te halen. Maar ze is positief: ze leert en blijft leren.

Van lokale politiek heeft Christina niet veel meegekregen. Daar voelt ze zich echter totaal niet schuldig over, want de meeste Nederlanders weten niet eens wat lokale politiek inhoudt.

De grootste verschillen tussen Nederland en Griekenland zitten overduidelijk in het weer, maar misschien meer nog in de inwoners. Wat Christina opviel is dat de Nederlandse mensen niet heel erg in opstand komen of voor zichzelf opkomen. Nederlanders hebben een systeem waarin ze werken, en ze vragen zich niet af: “Waarom werken we in dit systeem?” Griekse mensen zijn daarentegen veel spontaner en vragen zich veel meer af. Ze willen weten hoe iets werkt en waarom.

They party hard. They’re not quiet, they’re loud.

Maar wat zijn dan de overeenkomsten, als Griekenland en Nederland zo van elkaar lijken te verschillen? Feesten, dat kunnen ze allebei, iets waar Christina echt van opkeek. Haar idee van Nederlanders was dat ze braafjes volgens het systeem werken, en de regels volgen. Totdat ze op Koningsdag op straat iedereen zag feesten alsof hun leven ervan af hing. Niet heel Europees, vindt Christina. Europeanen feesten over het algemeen vrij rustig, maar Nederlanders daarentegen zijn heel luidruchtig. Grieken zijn dat ook, maar daar verwacht men het van. Ook is het spreekwoord “Bij nacht een man, bij dag een man” niet iets wat wordt nagestreefd in Griekenland. Nederlanders daarentegen zijn er de volgende dag gewoon weer, om hard aan het werk te gaan.

Heel bescheiden vertelt Christina ons dat ze vindt dat ze niet het recht heeft te zeggen wat er wel of niet beter geregeld moet worden voor buitenlanders in Nederland. Toch mompelt ze voorzichtig dat een internationaal keuzeprogramma aan de Artez toch iets beter zou zijn dan alleen Nederlandse studies.

Fashion is a part of art, and not a part of commercial industry.

Na haar studie, die nog drie jaar duurt, is Christina van plan in verschillende landen met mode te gaan werken. In Nederland blijven wonen zit niet in haar toekomstbeeld. Toen ik haar vroeg of ze dan in de Griekse modewereld wilde werken, was ze helder: nee. Ooit lijkt het haar best leuk om voor de Griekse modewereld te werken, maar niet permanent. De manier waarop de Grieken mode zien, is heel anders dan hoe Christina naar mode kijkt. Ik zie de passie in haar ogen als ze vertelt dat mode voor haar meer een vorm van kunst is dan een deel van de commerciële industrie. Haar doel is met mensen te werken die ze bewondert, en, zegt ze giechelend: “De meeste mensen die ik bewonder, wonen niet in Griekenland.”

Bekijk het hele interview hier:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: