Liquidatie

De vrouw die maandagavond werd doodgeschoten in Amstelveen is vermoedelijk de vriendin van een crimineel. Omdat hij al langer zit ondergedoken uit angst voor een liquidatie, is niet hij maar zijn vriendin doodgeschoten. Daarmee lijkt een zekere grens overschreden, vertelt crimedeskundige John van den Heuvel in RTL Boulevard. (Bron: RTL Nieuws)

Liquidaties, ze waren volop in het nieuws afgelopen week. Maar waar komt het woord ‘liquidatie’ eigenlijk vandaan?


Het woord ‘liquidatie’ heeft in verschillende talen verschillende betekenissen. Zo betekent het Franse woord ‘liquider’ effenen of opruimen, het Italiaanse woord ‘liquidare’ vaststellen of het afwikkelen van geldzaken, en het Laatlatijnse woord ‘liquidare’ helder/vloeibaar maken (afgeleid van het woord ‘liquidus’, wat helder of vloeibaar betekent). Het Russische woord ‘likvidírovat’ betekent daarentegen eerder iets als ‘beëindigen’.

Tetenburg

Liquidatie kennen wij vooral als synoniem voor het opruimen van iemand (uit de criminele onderwereld). Zo kan iemand geliquideerd worden omdat ze dingen gezien of gehoord hebben die ze niet mochten zien of horen, of kunnen ze geliquideerd worden omdat ze beloftes niet nakomen. “Het met je leven bekopen” zal daar ongetwijfeld ook mee te maken hebben.

Echter, in eerste instantie werd het woord liquideren voornamelijk als financieel-economische vakterm gebruikt. Binnen een bedrijf kunnen er verschillende zaken geliquideerd worden. Dat betekent dan dat die zaken worden opgeruimd (bijvoorbeeld balansposten, of een heel bedrijf).

Oranjeboomstraat 1943~01 Liquidatie

Liquide

Een andere economische term is liquide middelen. Dit zijn middelen die direct beschikbaar zijn, zoals (cash) geld. Dit woord lijkt, zoals je merkt, ontzettend veel op het woord liquidatie. De betekenissen van beide woorden lijken echter niet aan elkaar te linken te zijn. Er is een theorie te bedenken over het verband tussen de woorden, maar of deze theorie klopt, is maar de vraag.

De term liquide verwijst naar ‘vloeibaar’: liquide middelen zijn makkelijk te verplaatsen en in te zetten voor ieder mogelijk doel (het betalen van salarissen, schulden afbetalen etc.). Er zijn dus handelingen mee te doen. Bij een liquidatie wordt de handeling daadwerkelijk gedaan: of dat nu binnen een bedrijf is of binnen een criminelencircuit.

Mocht jij/u de daadwerkelijke link tussen deze twee begrippen weten, hoor ik het graag! Reageren kan hieronder of via de contactpagina die bovenaan te vinden is.

Advertenties

  One thought on “Liquidatie

 1. Ben
  17 april 2015 om 09:01

  Ben je site een beetje aan het doorbladeren. En dit woord vond ik interessant…. ik denk zelf dat men de term ‘liquidatie’ gebruikt om onderscheid te maken tussen een ‘gewone’ moord en een criminele afrekening. Om het wat duidelijker voor de lezers te maken. Volgens mij levert dit het Pavlov-effect op dat mensen bij het lezen van de term ‘liquidatie’ ook al gauw de gedachte krijgen ‘dat het wel zijn eigen schuld zal zijn dat het zo met hem is afgelopen’. Het relativeert dus.

  Maar ik ga er ook van uit dat liquidatie met ‘vloeibaar’ te maken heeft; bij een liquidatie vloeit er namelijk bijna altijd bloed uit een lichaam. Het lichaam wordt dus vloeibaar gemaakt; het laat het bloed stromen (..). Omdat in de meeste gevallen de geliquideerde wordt doodgeschoten en er dus bloed uit de kogelgaten stroomt. Volgens mij is dit in het criminele circuit ook een soort code van machtsvertoon: dat je tegenstander moet bloeden voor wat hij gedaan heeft.

  Misschien moeten we een keer een echte topcrimineel aanschrijven met deze vraag 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: