Conyo

kijkwijzer-groftaalgebruik

Pas op: deze blogpost bevat grof taalgebruik.

“Hé, gozer, jij bent echt een conjo/conyo/konjo!”

Wat de juiste spelling van dit woord in het Nederlands is, heb ik niet kunnen ontdekken. De betekenis ervan echter wel.

Het woord ‘konjo’ of ‘conyo’ komt van het Spaanse woord ‘coño’ en betekent… *tromgeroffel* …kegel. Ja. Dat betekent het echt. Het kan echter ook ‘denneappel’ of ‘pijnappel’ betekenen (‘conos del pino’).

Conyo is echter bekend als een scheldwoord. In de straattaal wordt het woord gebruikt om iemand uit te maken voor een andere benaming van het vrouwelijk geslachtsorgaan (iets als kut, pussy) of het mannelijk geslachtsorgaan (lul). Ook kan het de betekenis van ‘verdomme’ of ‘tering’ hebben.

Wat ik niet heb kunnen ontdekken is waar die ommezwaai vandaan kwam. Hoe is het gekomen dat die verschillende betekenissen zó ver uit elkaar liggen? Ik bedacht mijn eigen theorie:filepicker-PYUr2CXdRCmeCvfKfscy_holy_grail

Onlangs bekeek ik de film The Da Vinci Code (2006). (Spoiler alert) In deze film gaat het om een zoektocht naar de heilige graal. De plot twist is echter dat de heilige graal niet een soort beker is, wat altijd werd gedacht, maar een vrouw. Dit komt door dat een beker een V-vorm heeft, wat terug te zien is in het vrouwelijk geslachtsorgaan.

Zo is dat ook gegaan met het woord ‘coño’. De betekenis ‘kegel’ is doorgevoerd naar iets figuurlijks, net zoals het woord ‘beker’ is doorgevoerd naar iets figuurlijks. Een kegel heeft een omgekeerde V-vorm, wat te refereren is aan het mannelijk geslachtsorgaan (zie film The Da Vinci Code (2006). En zo is de minder beschaafde betekenis ‘lul’ aan het woord ‘coño’ gekoppeld.


Heeft u zelf ook een woord waarvan u benieuwd bent naar de oorsprong of de betekenis? Stuur uw woord in via een reactie onder dit verhaal, of stuur het in via het contactformulier op deze blog.

Advertenties

  One thought on “Conyo

  1. 11 december 2014 om 14:15

    Haha grappig. In het Amhaars (Ethiopische taal) betekent konjo ‘mooi’ of ‘leuk’.
    Misschien heeft het daar ook nog wel mee te maken, hoewel de betekenis tegengesteld is.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: