Popiejopie

“Hij is niet zo’n popiejopie..”

M’n zus zei het onlangs en natuurlijk had ik het woord al eerder gehoord, en ook zelf gebruikt. Maar toen vroeg ik me voor het eerst af waar dat woord nu eigenlijk vandaan kwam. Toen ik m’n zusje hoorde vertellen over haar Rome-reis en dat ze de paus had gezien, begon er een kwartje te vallen. Ik ging op onderzoek uit en ontdekte het volgende: het begon allemaal in 1985…

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia

Rond 1970 begon de kerk leeg te lopen, en er werd naar redenen gezocht achter deze kerkverlatingen. De mensen die besloten de kerk te verlaten bleken in de loop der jaren vervreemd geraakt van de kerk. Zij kozen er dan, naar aanleiding van een kerkelijk schandaal (bijvoorbeeld seksueel misbruik door priesters), voor hun lidmaatschap bij de Rooms-Katholieke kerk op te zeggen.

Maar niet alleen bij de Katholieke kerk liepen de Nederlanders weg. Tussen 1970 en 2005 liep het aantal Nederlanders dat bij een kerk was aangesloten terug van 75% naar 45%.

ANP-1841308-2-568x387

Ondanks het enigszins negatieve imago van de kerk, besloot ons buurland België begin 1983 de paus van die tijd, paus Johannes Paulus II, toch uit te nodigen. Luxemburg zou de grenzen ook openstellen voor de paus. En zo kon Nederland natuurlijk niet achterblijven.

Paussatire

De komst van de paus ging echter niet zonder enig protest. Nederland zat duidelijk niet te wachten op een bezoekje van paus Johannes Paulus II, en liet dat merken.

Zo werd er door Henk Spaan en Harry Vermeegen in hun satirische VARA programma Pisa wekelijks aandacht besteed aan het aanstaande bezoek van de paus. Al snel was de paus in Nederland omgedoopt door (jawel, daar heb je ’t dan eindelijk) Popie Jopie. Er werd zelfs een gelijknamige meezinger gemaakt:

Nauwelijks weerwoord

Wat verder opvallend was, was dat de bijnaam die paus Johannes Paulus II van de Nederlanders kreeg niet eens werd bekritiseerd door de katholieken. integendeel: veel katholieken zongen mee. Popie Jopie, yeah! Achteraf bleek de bijnaam niet eens zo verkeerd: paus Johannes Paulus II groeide in de jaren daarna uit tot een van de populairste pausen in de moderne geschiedenis.

En dat brengt ons bij de huidige betekenis van het woord popiejopie. Zoals de Van Dale het omschrijft: ‘iemand die al te populair doet’. Wel een beetje popiejopie hoor, die paus.

Bron: Trouw, Van Dale

Advertenties

  One thought on “Popiejopie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: