Het Groot Dictee der Nederlandse Taal

Bron: NTR

Bron: NTR

Vandaag zijn de voorrondes voor het Groot Dictee der Nederlandse Taal van start gegaan. Bart Chabbot, dichter en schrijver, zal het dictee schrijven dit jaar. Hij deed als enige deelnemer aan alle voorgaande 24 dictees al mee. In de Volkskrant en op hun website kan er worden deelgenomen aan de voorrondes voor het dictee.

Een aantal regels voor het dictee én de voorronde:

  • De nieuwste versie van het Groene Boekje geldt als norm. Als woorden niet in die lijst van het Groene Boekje staan, geldt de spelling in het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal (de veertiende herziene uitgave, 2005).
  • Een woord heeft nooit meer dan één fout. Die fout kan zijn: een spelfout, het onjuiste of overbodige gebruik van koppeltekens en/of afbrekingstekens (of het onderbreken daarvan), verkeerd gebruik van hoofdletters en kleine letters, het verkeerd aaneenschrijven van samenstellingen of het verkeerde gebruik van leestekens (accenten, apostrofs, trema’s).

Een inzending doen kan tot uiterlijk zaterdag 22 november 2014. Winnaars maken kans om uitgenodigd te worden bij het Groot Dictee op 13 december in de Eerste Kamer in Den Haag. Zaterdag 6 december zullen de winnaars van de voorronde bekend gemaakt worden. De tv-uitzending zal op woensdag 17 december zijn.

Bron: NPO Geschiedenis

Dries van Agt is jury-voorzitter van Groot Dictee der Nederlandse Taal 2014     Bron: NPO Geschiedenis

Ondanks dat het Groot Dictee der Nederlandse Taal dit jaar 25 jaar bestaat, zal er geen extra feestelijke uitzending van worden gemaakt. Wel komt oud-premier Dries van Agt (83), voormalig CDA-politicus, bekend om zijn opvallend taalgebruik, eenmalig de rol van jury-voorzitter op zich nemen ter ere van het 25-jarig jubileum.

Bron: Volkskrant

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: