“En dan nog iets” door Paulien Cornelisse

En dan nog iets“Wat is het verschil tussen leuk en leuk-leuk? Wat is nouveau kak?” 

“Ook als je zegt: ik ben geen taalpurist, dan denken mensen dat je een taalpurist bent. Als je je bezighoudt met taal, dan zul je ook wel vinden dat mensen alles ‘goed’ moeten uitspreken en uitdrukken.
Ik ben geen taalpurist. Ik vind taal juist leuk.” Ook in dit boek op een van de eerste pagina’s een boodschap aan de lezer: “Wees maar niet bang, al gaat het over jou.” 

 In het kort

Het boek En dan nog iets van Paulien Cornelisse is de opvolger van Taal is zeg maar echt mijn ding. Ook deze opvolger is niet bedoeld om ons de les te lezen over hoe wij wel of niet moeten praten. Het is een boek over hoe wij dat per ongeluk doen. Ook in dit tweede boek staan weer hilarische voorbeelden en situaties geschetst die soms pijnlijk herkenbaar zijn.

Enkele voorbeelden:

Moment

Alles is een moment tegenwoordig. Zo hoor je regelmatig over een fotomoment, een rustmoment, een genietmoment. Eigenlijk kun je overal een moment van maken.  ‘Ha lekker, een tapasmoment!’ Om vervolgens drie uur lang tapas te gaan zitten grazen. Je zou kunnen zeggen dat het tijdperk waarin wij leven een van momenten is. Ooit was een ‘moment’ een niets tussen het een en het ander. Nu zijn momenten de dingen die we doen.

Woorden waarvan je pas later de juiste spelling ontdekt

Baxinelichtje (het zit toch ook in een bakje?)
Waarneer (nee, het is écht wanneer)
Verderkijker (klinkt logisch, je kan met een verrekijker ook echt verder kijken)
Nimonade (populair onder jonge kinderen)

Coole woorden die je niet meer hoort

1) Ahumba!
Iemand zegt iets waar je het niet mee eens bent. Dat kon je in de jaren tachtig laten weten door hard Ahuba! te roepen, een soort verlenging van ‘ahum’.

2) Kapoerewitos.
‘Mijn fiets is stuk’ was vroeger ‘mijn fiets is kapoerewitos’. Dan was het meteen een stuk minder erg.

Benieuwd naar de rest van deze hilarische inzichten? Koop het boek! Ik vind het een echte aanrader.

Paulien CornelisseMaar, Paulien…

In mijn vorige analyse van Taal is zeg maar echt mijn ding van Paulien Cornelisse kwam ik tot de vraag “In hoeverre is het voor een journalist belangrijk zo neutraal mogelijk te spreken?”. Ik kwam nu tot de vraag: in hoeverre is dat mógelijk? In de boeken van Cornelisse staan zo veel woorden die zo ontzettend zijn verweven in onze taal, dat we bijna niet meer zonder kunnen. Is het, in een samenleving waarin sarcasme de basis lijkt en dubbelzinnigheid de boventoon voert, nog mogelijk om neutraal te spreken zonder dat men er een tweede betekenis aan kan geven?

Alles behalve saai

Het boek En dan nog iets lijkt veel op het eerste boek van Paulien Cornelisse en zit (net als Taal is zeg maar echt mijn ding) vól met nieuwe inzichten. Heel even was ik bang dat het tweede boek saai zou zijn, omdat ik dacht dat alles wat grappig was aan het eerste boek in het tweede boek herhaalt zou worden. Maar dit is absoluut niet het geval. Ook dit boek is hilarisch van begin tot eind en komt met heel veel nieuwe hilarische voorbeelden.

Advertenties

  One thought on ““En dan nog iets” door Paulien Cornelisse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: