“Taal is zeg maar echt mijn ding” door Paulien Cornelisse

Taal is zeg maar echt mijn ding

Foto: Robyn Samsom

“Waarom gaan van de ene zin je nekharen rechtovereind staan en wil je door de andere zin het liefst meteen naakt op tafel gaan dansen? En waarom zijn die zinnen niet voor iedereen hetzelfde?” Op een van de eerste pagina’s lees ik: “Wees maar niet bang, het gaat niet over jou.” Dat bleek al snel een leugen…

In het kort

Het boek Taal is zeg maar echt mijn ding van Paulien Cornelisse gaat over taal (oh, echt? Ja. Echt.) Men denkt vaak dat taal is ontstaan om het communiceren makkelijker te maken. Maar Paulien zet hier haar vraagtekens bij. Zij heeft namelijk het idee dat taal meer verwarring veroorzaakt dan dat het duidelijkheid brengt.

Taal is zeg maar echt mijn ding is echter geen boek waarmee Paulien ons de les wil lezen over hoe het wel of niet moet. Nee, dit boek gaat niet over hoe mensen met elkaar zouden moeten praten, maar over hoe ze dat per ongeluk doen. Mensen zeggen, volgens Paulien Cornelisse, bijna nooit wat ze bedoelen, maar als je heel goed luistert, hoor je toch wat ze eigenlijk liever niet willen zeggen: wie ze zijn.

Zo staan onder andere de volgende voorbeelden in het boek:

Woorden waarvan je je afvraagt waarom je er niet tegen kunt als mensen ze zo uitspreken, want wat maakt het ook uit? Zeur niet zo

Zeuven
Paaprika
Pusel

Hoi! O

Dit is het ‘Hoi! O.’-effect: Je ziet iemand op straat die je kent. Je roept: ‘Hoi!’ maar de ander ziet jou niet. Dan zeg je zelf, licht teleurgesteld: ‘O.’ Dat zeg je hardop, ook al is het voor niemand bedoeld.

Bepaalde mensen

 1. “Er zijn hier mensen die proberen te slapen” (daar bedoelt de spreker altijd zichzelf mee)
 2. “Bepaalde mensen hier denken dat het normaal is om tot vier uur ’s nachts op een djembé te beuken.” (daar bedoelt de spreker nooit zichzelf mee)

Wil jij nog koffie?

Hoe zinnetjes soms meer kunnen betekenen dan op het eerste gezicht lijkt:

 1. ‘Wil jij nog koffie? Mooi, ik ook, dus als jij het even zet…’
 2. ‘Wil jij nog koffie? Ik vraag het maar, want dan hoeven we het verder niet meer te hebben over die oersaaie problemen op je werk.’
 3. ‘Wil jij nog koffie? Als je nee zegt betekent dat dat de sfeer verpest is en ik het op korte termijn ga uitmaken.’

En zo staat het hele boek vol met hilarische toelichtingen en interessante inzichten.

Paulien Cornelisse

Foto: VIVA

Vraag

Naast de vraag om een Meet & Greet, een handtekening en een meeloopdag heb ik nog één vraag die ik Paulien Cornelisse graag zou willen stellen: ik, als  journaliste in de dop, ben natuurlijk continu met taal bezig, en het kiezen van mijn woorden, zowel bewust als onbewust. In hoeverre is het voor een journalist belangrijk zo neutraal mogelijk te spreken?

Inzicht

Het boek Taal is zeg maar echt mijn ding zit vól met nieuwe inzichten. Tijdens het lezen ontdek je de taalfouten die de mensen om je heen (en vooral jijzelf!) maken. Van hilarische “dûûhûûûh” voorbeelden tot “O, dat klinkt eigenlijk wel heel vreemd inderdaad“-woorden en zinnen. Een hilarisch boek wat zéker op de lachspieren werkt en mij van begin tot eind geboeid heeft.

Het feit dat Paulien Cornelisse in haar voorwoord aangeeft dat ze niet grammar nazi wil spelen in dit boek, heb ik erg belangrijk gevonden tijdens het lezen. Nadat ik het boek voor het eerst gelezen had, heb ik mezelf direct voorgenomen al die foutjes niet meer te maken. Maar dat is helemaal niet het doel van dit boek van Cornelisse. Het is haast een ode aan de spreektaal en spelfouten die men maakt (zonder het door te hebben). Juist die fouten en versprekingen maken taal zo interessant en dat was voor mij echt een eye-opener.

Advertenties

  One thought on ““Taal is zeg maar echt mijn ding” door Paulien Cornelisse

 1. je kan t
  3 november 2014 om 23:04

  Ga zo door!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: