Waarom woorden woorden worden – deel 2

In het eerder verschenen artikel onder dezelfde titel werden jullie meegenomen door het proces van het ontstaan van nieuwe woorden. De verschillende manieren waarop nieuwe woorden ontstaan, werden aan het licht gebracht. Ik bleef echter nog achter met één vraag: waarom blijven sommige woorden wel en andere woorden niet hangen? Wim-danils-1301221984

Ik legde deze vraag voor aan Wim Daniëls. Hij is een Nederlandse auteur van woordenboeken en boeken over taal, jongerenromans en informatieve boeken voor de jeugd. Daarnaast is hij taalkundige en maakt hij cabaret- en theatervoorstellingen. Ook heeft hij, in samenwerking met Kasper Boon, een bordspel gemaakt: Het Grote Taalspel.

Hij kon mij een antwoord geven op mijn vraag:

 Het enige woord wat ik hiervoor kan bedenken is: gebruik. Alles wat niet wordt gebruikt, verdwijnt. Je kunt zelf een nieuw woord bedenken, maar als het niet gebruikt wordt, blijft het niet hangen. Gebruik is alles, als het om nieuwe woorden gaat.

Natuurlijk, gebruik! Bij het bedenken van een antwoord op die vraag had ik veel te moeilijk nagedacht. “Misschien is daar een regel voor opgesteld, een formule of iets dergelijks.” Maar het is niet meer dan het gebruik van het woord. En nu zou ik de vraag kunnen stellen: “Wanneer worden woorden dan wel en wanneer niet gebruikt? Wanneer slaan ze wel aan bij het publiek en wanneer niet?” Maar ik denk dat dit per woord verschillend is en dat op deze vraag geen klaar antwoord te geven is.

Bent u het niet eens met bovenstaande conclusie? Reageer hieronder op het bericht. Ik hoor uw mening graag.

Nieuwsgierig naar wat Wim Daniëls doet? Kijk dan op www.wimdaniels.nl

Advertenties

  One thought on “Waarom woorden woorden worden – deel 2

  1. 27 oktober 2014 om 00:38

    Ik denk dat Daniëls inderdaad gelijk heeft. Maar wie bepaalt dan hoe een woord wordt geschreven? De spellingsregels staan opgesteld in de groene en witte boekjes. Maar als de bevolking gewoon bepaalt een woord anders te schrijven dan dat in het groene boekje staat, en het woord dus op een andere manier gebruikt wordt, wordt het dan ook aangepast in het groene boekje?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: