Wukchuwat?

Wie spreekt nog Wukchumni? Deze mevrouw houdt de taal levend

Niemand spreekt meer Wukchumni, behalve mevrouw Marie Wilcox. Zeven jaar was ze met het woordenboek van de Wukchumni, een inheemse stam uit Noord-Amerika, bezig. Nu staat het op schrift en tape.

In de Verenigde Staten worden meer dan 130 ‘native american’-talen met uitsterven bedreigd. De talen worden nog door zo weinig mensen gesproken, dat ze dreigen verloren te gaan.

Bron: NRC

Deze korte documentaire vertelt het verhaal van Marie Wilcox (1933), de laatst overgebleven persoon die vloeiend de taal van de Wukchumni sprak. Ze maakte een woordenboek van de haar zo dierbare taal in een poging de taal levend te houden.

De Wukchumni worden niet erkend door de Amerikaanse federale overheid, schrijft filmmaker Emmanuel Vaughan-Lee op de site van The New York Times. De gemeenschap is onderdeel van de Yokuts-stam, die zijn oorsprong vindt in centraal-Californië. Voordat Amerika ontdekt werd door Europese ontdekkingsreizigers, leefden er zo’n 50.000 Yokuts in deze regio, aldus Vaughan-Lee. Nu zijn er nog 200 Wukchumni over.

Marie maakte het allereerste woordenboek van de Wukchumni-taal. Haar initiatief inspireert andere stammen in Amerika die ook proberen hun taal voor uitsterven te behoeden.

Bekijk hier de korte documentaire.


Bijna aandoenlijk is het om te zien hoe mevrouw Wilcox een laatste wanhopige poging doet haar uitstervende taal te redden. Steeds vaker horen we dat er talen verdwijnen, opgaan in het niets. Ze laten geen sporen achter, geen enkel sprankje hoop op comeback.

Maar, is het wel alleen de taal die verdwijnt? Marie Wilcox is de laatst overgebleven persoon die nog vloeiend de taal sprak. Maar wat nu als haar leven voorbij is? Zijn er dan nog mensen die bereid zijn het door haar gemaakte woordenboek te bewaren, door te bladeren, te bestuderen? Zijn er dan nog mensen die zich verdiepen in de bevolkingsgroep Wukchumni en hun cultuur? Of zou het einde van haar leven ook het einde van het Wukchumni betekenen? En als dat zo is, hoe erg is dat dan?

 

Advertenties

  One thought on “Wukchuwat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: